mari menderma!

Friday, December 17, 2010

Kembali lagi berjumpe di alam maya ini..hahah
sengal ak da stat nie..ak nak share recipe ac2lly..
ary nie ak ditugaskan lagi untk buat dapur ak berasap...
2day i want 2 share wif all of u about my recipe..
Recipe ak ary nie  ‘Ikan Bawal Masak Sweet sOur’...
Tapi sweet ke??hahaha...no commnt...yg pnting lauk nie
teros licin after je ak hidang..masing2 da keliling kat meja makan..
Ak pon dapat makan skit jer..cdeyh btol..
K2...jom tgok!
Bawal Sweet-Sour 

.:Bahan2 :.

1 ekor ikan bawal [dibersihkan dan kelarkan] 
garam dan kunyit 

..:Bahan untuk sos:..
5 ulas bawang merah (dihiris) 
3 ulas bawang putih (dihiris) 
1 cm halia (dihiris halus) 
5 sudu besar sos tomato 
3 sudu besar sos cili 
2 biji cili merah (dipotong nipis) 
1/2 cawan air. 
1 biji tomato (belah 6) 
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek) 
Garam dan gula secukup rasa 
minyak 


..::Cara::..
1. Lumur ikan dgn garam & kunyit dan gorengkan dalam minyak sehingga masak. 
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk tumisan.gune a minyak gorg ikan tadi taw.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.(jgn masuk sume.nanti serabot.tinggalkan sikit untk letak part last2 t)
4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Biarkan mendidih. 
5. Masukkan juga cili potong, garam dan gula. 
6. Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan bawal yg telah digoreng tadi. 
7. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain. 








foOtNotE>>
·         Cili potong uh xkesah po.ak xletak pon.
·         Bawang merah,putih ngn halia uh,kalo korg xsuke hiris2,,leh je mesin,,
·         Make sure x letak bawang uh sume..tinggalkan sikit untk part last2 t..
·         Pandai2 a estimate..
·         Kalo nak lagi PEKAT boleh letak tepung jagung.

terime kaseh sebab bace !

No comments:

Post a Comment